August 24, 2009

Ramadhan....


Saya masih lagi berkesempatan merasai keindahan Ramadhan.Alhamdulillah...

Ketika entri ini di tulis, baru sahaja kembali dari mengerjakan terawih.Masjid hampir penuh-barangkali ruang solat yang hampir mengecil, kesan dari proses penambahbaikkan yang harus di segerakan sebelum Aidilfitri-dan tergesa-gesa pulang akibat amukan perut.Terlalu berselera menjamah ayam percik dan ulam petai mentah di cicah cencaluk ketika berbuka tadi.
Sesudah azan di laungkan, saya mencicip kopi separa panas yang telah menyemarakkan nafsu, terlupa pada kurma yang menjadi sunatnya.Hampir separuh kopi di teguk, saya kembali ke ruang tamu, segera mencapai kotak rokok.Di keluarkan sebatang dan nyalaan pemetik api pantas menyambar hujung rokok yang mendedahkan tembakau yang tersumbat kemas.Lega.....
Habis sebatang rokok,saya kembali ke meja makan dan tanpa berlengah, mula mengisi perut yang sudah minta di penuhkan segera.Nafsu. Tewas lagi akhirnya, walaupun di ketahui bahawa bulan Ramadhan ini harus di serdehanakan segala keperluan.Manusia mudah lupa pada perjanjian denganNya.
“Apabila tibanya Ramadhan, terbukalah segenap pintu syurga, tertutup rapatlah segala pintu neraka dan syaitan dibelenggu kesemuanya.”
Riwayat Bukhari dan Muslim


Ramadhan kali ini akan di hayati sebaik mungkin.Itu azam pertama saya ketika hari pertama mengerjakan puasa.Insyaallah, moga Ramadhan kali ini akan meninggalkan kesan yang bukan sedikit.Moga di jauhkan segala penyakit dan di permudahkan segala urusan.Di mintakan juga,Ramadhan kali ini doa saya diijabah(dimakbulkan) Allah agar dapat bertemu Lailatul Qadar.Aminn...
"Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!" (Quran, Al-Qadr 97: 1-5)

Seboleh mungkin, saya ingin meluangkan masa berbuka di rumah bersama isteri,setidaknya separuh dari puasa tahun ini.Di atas sebab-sebab tertentu(kebanyakkan berkaitan kerja) saya tidak menjanjikan kepada isteri untuk berbuka puasa sepenuhnya 30 hari di rumah.Matanya yang ayu, menyampaikan pesanan kepada saya.Saya faham dan dia barangkali perlu juga memahami."Maafkan abang......"

Ramadhan....sentiasa menjanjikan keistimewaan pada setiap hambaNya.

1 comment:

NorziatiMR said...

Jangan kerja teruk sangat. Badan nak pakai lama..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...