May 29, 2011

PanasSeharian di kampung isteri, Kampung Kuantan, Kuala Selangor.

Syaamil sedang suka melunaskan hasrat memiliki permainan helikopter "dual blade". Terkekeh dia ketawa ketika helikopter itu naik turun sambil Rafi'e terjerit girang. Impiannya untuk memiliki helikopter "dual blade" kawalan jauh akhirnya tertunai setelah saya mengeluarkan beberapa keping wang kertas RM50 lalu di hulurkan pada seorang salesgirl yang asyik tersenyum tengahari tadi.
Nasi lemak yang di beli pagi tadi langsung tidak di jamahnya, terbiar lesu di atas meja makan, beberapa ekor lalat mudah hinggap dan kembali berterabur terbang setelah dapat di kesan oleh tangan nakal Rafi'e.
Mereka berdua sering mendinginkan hati saya ketika "panas hati" berada di puncak.

Saya hanya memerhatikan dari jauh sambil membuka lembar demi lembar karya terbaru Andrea Hirata; dwilogi Padang Bulan dan Cinta Di Dalam Gelas. Cuaca panas yang mencetuskan wap berbahang mudah terperangkap di dalam ruang serambi, tempat saya sedang bermalas sekarang.Peluh merenik di dahi, juga terasa hingga memerjik peluh di kaki.

Isteri sedang sibuk di dapur, menyiapkan hidangan untuk majlis doa selamat meraikan hari lahir Syaamil dan Rafi'e juga sekaligus ulang tahun perkahwinan kami. Syaamil lahir pada tarikh yang sama dengan acara akad nikah saya, setahun selepas saya di ijabkan dengan isteri. Kami berkongsi tarikh yang sama tetapi acara yang berbeza sifatnya.Rafi'e juga lahir pada bulan Mei, awal bulan Mei.Mudahnya, bulan Mei adalah bulan yang paling bermakna dalam hidup saya walaupun matahari bulan Mei kebiasaannya tidak malu menumpahkan panas membakar.

Situasi ini sering saya tunggu, saat saya mengapungkan segala rasa cinta pada mereka yang berada di sekeliling saya.
Hidup amat indah, apatah lagi jika semua impian terpapar di depan mata.
Ada lagi impian saya yang belum terlaksana,hanya saya tahu segalanya dan impian ini tidak akan lekang walau panas cuaca merekahkan kulit.

1 comment:

Master Ji said...

Salam Samurai,
Cantik entri Tuan. Panas. Anak adalah harta yang penting. Sebelum mereka sibuk, pastikan mereka mengenali dan menerima kasih dan sayang dari kita sebagai ibu bapa. Thank you. Masterji salute pada entri ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...