June 12, 2012

Penat

Saya benar-benar merasa penat. Penat ini menjalar dari ubun-ubun sehingga ke telapak kaki. Ia menghakis segala kemahuan yang memberontak, saki-baki perasaan yang bergulung dalam hati di bawa bersama tekanan darah yang memuncak naik secara tiba-tiba. Bumi terasa berputar-putar dengan ligat dan seakan meninggalkan paksinya. Mozek-mozek yang pernah terlerai dan kian tersusun semula menjadi pecahan kecil yang kian larut dan boleh sahaja menjadi zarah yang tak terlihat dengan mata.
Saya terpaksa-secara kasar- untuk memikirkan sesuatu yang mahu saya tanggalkan dari fikiran. Saya sudah hilang susunan ayat untuk bertingkah kata, akhirnya menuruti sahaja. Pemaksaan pada fikiran inilah yang menambahkan penat pada saya.
Yang saya mahu dan sering di khayalkan sekarang hanya satu ; saya hanya mahu berdamai dengan diri sendiri, terdampar di pulau indah, bersenang dengan alam dan deruan ombak dan pasir yang memutih. Pulau itu hanya ada saya dan alam dan Dia.
Buat seketika, saya hanya mahu fikirkan tentang saya dan alam dan Dia tapi saya masih waras, dalam diam dan penat saya masih perlu fikirkan tentang Dia, Dia dan Mereka.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...