May 07, 2008

Sidang Karut Carut

Ketua Sidang yang duduk di ruangan khas-sebelah kiri dewan-sedikit tinggi dari tempat duduk lain-sedang membelek-belek minit mesyuarat semalam, sesekali juga mengangkat cermin mata mengintai-ngintai ahli sidang yang hadir.
Ketua Kepala dan Ekor Ketua juga belum lagi hadir,mungkin masih dalam perjalanan atau mungkin juga masih lagi bersarapan di restoran Khazanuah,sebuah restoran Arab yang menyewa ruang di tingkat 2 dalam bangunan yang juga menempatkan Dewan Mesyuarat, tempat ahli persatuan Negeri Timbang bersua dan berbahas.
Lewat pukul 9 pagi, Kepala Ketua dan Ekor Ketua sampai, masing-masing mengambil tempat duduk ,saling sebelah menyebelah di baris paling belakang yang di sediakan untuk Persatuan Timbang.
Sementara ahli-ahli biasa pula duduk di baris depan, menghadap ke arah tempat duduk ahli Persatuan Carut.Sementara Ketua Carut pula duduk di baris belakang ahli-ahli Persatuan Carut .
Sidang pun bermula.
Sidang hari itu senyap dan sepi.Dentuman riuh rendah dan hirup pikuk sudah tiada kedengaran.Cuma, sesekali akan terdengar ketukan meja,tanda sokongan dan bila kedengaran ketukan yang sedikit kuat, masing-masing yang hadir pada sidang tersebut akan segera faham tentang keributan.
Masing-masing yang hadir semuanya runsing bila Kepala Ketua bercakap dan menerangkan tentang Dasar Berita yang baru di luluskan Dewan Mesyuarat.
Semua yang berada dalam dewan itu diam.Takut-takut terkena tempias dan mereka tiada daya upaya melawan atau bangun menentang . Semua pidato Kepala Ketua betul, di angkat sebagai yang benar semuanya.
Kepala Karut juga duduk diam, sesekali menjeling jam besar di dinding dewan,sesekali dia menggenggam penumbuk sendiri, tanda marah tetapi masih lagi bisu,hilang kata-kata. “Ahhh….”Kepala Karut mematah-matah jari sendiri, tanda gusar yang semakin bertingkat.
“Kau kenapa?”bisik Tukang Ladam yang duduk di sebelahnya.
“Aku bukan nak dengar dia cakap pasal Dasar Berita lagi”balas Kepala Karut sambil mengurut kepalanya yang hampir botak.”benda ni dah mendapat persetujuan Kepala Sidang,tak guna nak cerita panjang” , sambungnya lagi.
Dan mereka pun kembali melayan fikiran masing-masing.
Pagi tadi, dia mendapat khabar dari seorang ahli Persatuan Carut,Ekor Karut di tahan dan di lempar ke Gunung Himpit, tempat puaka yang akan menelan sesiapa yang bertandang dan selalunya sesiapa yang terlepas dari Gunung Himpit akan pulang dengan minda yang kosong.Kata orang ada puaka mencuci otak yang akan memadamkan semua ingatan dalam minda sebelum di telan penunggu Gunung Himpit. Dia gusar, kalau-kalau tujahan pedasnya akan mendapat maklum balas dari Kepala Ketua.Dia mula mengimbas kembali tujahannya yang lepas-lepas.Tujahan itu semuanya benar dan jujur, tetapi Kepala Ketua cuma menafikannya,tiada pula sebarang tindakan keras.Kali ini, kenapa pula Ekor Karut di tahan?Apa salahnya?
“Ahhhh…”Kepala Karut mula semak dalam kepala.
Tiba-tiba, dewan yang senyap itu bergema dengan dentuman kuat meja.Semua ahli sidang terpinga-pinga.Ada yang segera bangun, memanjang leher meninjau-ninjau kiri kanan.Yang tertidur pula bingkas bangun dan bertanya-tanya sesama mereka.
“Kepala Sidang, minta laluan untuk saya bercakap sebagai mewakili Persatuan Carut”.Suara Kepala Karut sedikit tinggi sambil ahli sidang yang lain semuanya masih ternganga kehairanan.
“Apa yang awak nak cakapkan lagi ?” soal Kepala Sidang sambil membetulkan jubah yang sudah kusam.
“Boleh ke tak boleh ni,saya cuma minta nak bercakap bukannya nak bersoal dengan Kepala Sidang”dengungan seakan marah keluar dari mulut Kepala Karut.
“Silakan…apa-apa yang bakal terjadi Kepala Karut tanggung sendiri”jawab Kepala Sidang sambil menjeling ke arah Kepala Ketua sebagai tanda hormat.
“Begini..”Kepala Karut berdiri dengan tangan di genggam kemas.
“Saya nak ajukan soalan kepada Kepala Ketua,minta jawab dengan terang dan jelas dan jangan di letakkan sebarang syarat untuk menjawab”sambung Kepala Karut membuka kata.
“Ya, saya berjanji”sahut Kepala Ketua yang sejak tadi hanya memerhati gelagat Kepala Karut.
“Saya di khabarkan, semalam usai dewan bersidang,Ekor Karut di tahan di rumahnya dan akan di hantar ke Gunung Himpit atas kesalahan yang entah apa,jadi saya minta Kepala Ketua tolong jelaskan sebab musabab penahan Ekor Karut”Kepala Karut mengangkat tangan tanda selesai bercakap,lalu dia duduk dan sedikit memberi senyum kepada Tukang Ladam yang duduk di sebelahnya.Perasaan gusar tadi sedikit hilang.
Kedengaran meja di ketuk,lalu diam.
“Minta semua ahli sidang bertenang,jangan kecoh-kecoh, beri laluan kepada Kepala Ketua untuk bercakap”suara Kepala Sidang sedikit kuat.
Ketukan meja bersambung lagi dan kali ini lebih kuat dan semakin bertingkat dan suara Kepala Sidang hilang dalam bunyi ketukan yang semacam berpadu.
“Panggil pengawal”jerkah Kepala Ketua melihatkan ahli sidang semua semakin kurang terkawal.
Beberapa orang pengawal dewan mula masuk, terpacak di tepi pintu.Ada juga beberapa orang dari pengawal tadi meluru ke arah tempat duduk Kepala Ketua.
Kepala Sidang berlari ke arah tempat duduk Kepala Ketua, berbisik sesuatu lalu kembali ke tempat duduk beliau.
“Minta semua ahli sidang bertenang,kita beri laluan kepada Kepala Ketua bercakap”suara Kepala Karut jelas kedengaran dan dewan yang tadi gamat kembali sunyi, cuma kedengaran bunyi kerusi di tarik orang.
“Terima kasih kerana beri saya laluan bercakap dan menerangkan kepada ahli sidang tentang penahanan Ekor Karut”Kepala Ketua mula bersuara, sesekali menjeling kepada Ekor Ketua yang membelek-belek buku catatannya.
“Beliau di tahan kerana cuba menjalankan aktiviti provokasi isu harga jagung yang semakin meningkat dan saya sebagai ketua Negeri Timbang,saya merasakan perlu aktiviti provokasi ini di sekat.Antara maksud penahanan ini adalah untuk memastikan rakyat Negeri Timbang hidup dalam aman dan rukun.”beliau menjeling lagi kepada beberapa ahli Persatuan Timbang yang menangguk-angguk kepala”.
Sambungnya lagi “ oleh itu di rasakan adalah menjadi tanggungjawab saya sebagai ketua untuk memastikan semua rakyat merasa selamat dan hidup dengan aman.Walaupun di tahan di Gunung Himpit tetapi saya akan memastikan Ekor Karut di lindungi dari segala bencana dan saya telah mengarahkan beberapa pengawal untuk sentiasa bersama beliau supaya keselamatannya lebih terjamin”
Beberapa ahli Persatuan Timbang menganguk-angguk lagi,tanda setuju.
“Setahu saya, Ekor Karut berjuang mendapatkan harga jagung yang murah dengan meminta beberapa penanam jagung menurunkan harga dan meminta mereka melebihkan lagi tanaman tahun depan.Saya juga percaya, jika tanaman jagung bertambah, kita tidak perlu lagi bawa masuk jagung dari negara luar, terutamanya dari Negara Atas yang jelas telah menjerut kita semua dengan harga yang tinggi dan ada juga kedengaran bahawa cuma ada sebuah sahaja syarikat yang di beri lesen untuk menjalankan perniagaan import jagung ini.”Kepala Karut kembali bercakap setelah lama mendiamkan diri mendengar penerangan dari Kepala Ketua.
“Sebagai ketua Persatuan Carut saya menyokong saranan Ekor Karut untuk meminta penanam jagung supaya menggandakan tanaman dan dengan jalan itu sahajalah harga jagung dapat di turunkan.Secara tidak langsung, ia akan mengurangkan bebanan ekonomi yang di tanggung rakyat sekarang ini.Di tambah pula,permintaan Persatuan Jaja untuk meminta kenaikkan gaji telah di tolak”.
Dewan kembali gamat dengan ketukan meja.
“Tolong diam semua kita dengar lagi apa kata Kepala Ketua”sambung Kepala Karut setelah dewan kembali riuh.
‘Ha..bagus”bisik Ekor Ketua pada Kepala Ketua.
“Ada apa-apa lagi yang nak di terangkan,sila jika ada”Kepala Sidang sedikit mengangguk kepada Kepala Ketua minta di berikan penerangan lagi.
“Hmmm….”Kepala Ketua sedikit tersenyum sambil mengenyit mata kepada Ekor Ketua.
Beberapa orang pengawal mula bergerak ke arah pintu utama.
“Saya minta sidang ini di tangguhkan sementara waktu dan saya akan memberikan penerangan ini setelah selesai makan tengahari nanti”,kata Ketua Kepala.
“Seperti yang di ketahui, Kepala Ketua kita mengidap penyakit “tak tahan lapar” yang boleh mendatangkan mudarat,jadi sebagai menghormati beliau saya menangguhkan sidang ini sehingga selesai makan tengahari”suara Kepala Sidang jelas dan lantang, serentak itu dewan kembali riuh dan Kepala Karut berteriak kuat “kami mahukan penjelasan sekarang”.Beberapa orang yang duduk di sebelah Kepala Karut bingkas bangun, menyeru perkara yang sama sedangkan Kepala Ketua sudah hilang di sebalik pintu keluar dewan, di ekori beberapa pengawal.Kepala Sidang bergegas keluar mengikut pintu kecemasan.
Suasana dalam dewan menjadi sedikit kelam kabut dan tenggelam dengan beberapa orang pengawal yang berbadan tegap meluru masuk dan memegang tangan Kepala Karut sambil berbisik sesuatu di telinganya.
Antara rela dan tidak, beliau menuruti pengawal tadi dan di luar bangunan yang menempatkan dewan itu jelas kelihatan sebuah kenderaan kalis peluru sedang menanti.
Seorang ahli Persatuan Carut tersengih pada seorang rakannya sambil berkata “ nampaknya kita kena adakan sidang khas selepas ini untuk memilih Kepala Karut dan Ekor Karut yang baru,kita pilih mana-mana ahli yang masih bujang dan adakan pemilihan,kau setuju?”sengihnya lagi dan di balas oleh rakan beliau juga dengan sengih.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...