October 09, 2009

REALISME-MAGIS


“Terasak dengan pelbagai tekanan.Mujur,syukur Dia sentiasa ada. Aku merindui ketenangan dalam diri untuk menutup mata lalu sekelip mata hilang tanpa kewujudan di antara jirim. Aku mahu jadi seperti hujan yang hanya menitik dan membentuk keterlarutan yang menerima segalanya.Masa akan menyembuhkan hati yang terluka, tetapi parutnya akan di kendong ke akhir hayat…Hujan masih lagi rintik.Menikam tanah yang masih basah.Alur longkang mula tepu, membuak mengocak,memunculkan buih-buih yang kelabu warnanya.Dengungan ngauman siaran televisyen menyedarkan saya yang waktu sedang berlalu.
Renungan mata pada paparan skrin komputer sedikit berkedip.Mengganggu khayal yang mula subur awalnya.Kilatan ingatan segera hilang.
Dalam masa-masa tertentu, saya mahu berkhayal sebegitu. Saya cuba menceroboh ke dunia halusinasi, dunia separa mimpi. Tertanya-tanya pada diri sendiri, bagaimana agaknya sebilangan penulis hebat menulis dengan sebegitu lirikal sekali? Hinggakan, dengan hanya membaca sahaja, saya mudah di serap masuk ke dalam isi ceritanya.Terbuai-buai sehinggakan kemarahan yang di sampaikan melalui karangan telah dengan tidak sengajanya membuatkan jari ganas merenyuk kusyen sofa yang amat empuk itu.Penghayatan yang begitu ketara sifatnya kadang-kala menciptakan saya dua ruang; ruang masa lampau dan masa kini.Barangkali inilah yang di namakan “realisme-magis”. Ruang-ruang yang tercetus ini, sudah tentu sahaja membuatkan kekaguman saya pada penulis itu kian memuncak.Saya percaya, kejayaan penulis melahirkan dan mengolah kisah yang di pertontonkan melalui karangan sehingga membuat diri terasa benar-benar wujud di dalam setiap cerita yang di baca hanya dapat di hasilkan melalui penulisan yang ikhlas oleh penulis tersebut dan keikhlasan itu sudah pasti bermula dengan pengalaman diri dan peristiwa-peristiwa sekitar yang menyentuh hati.
Sebagai seorang yang hanya tahu membaca dan cuba memamah setiap isinya, saya mula mencumburui kejayaan penulis memuntahkan idea mereka sedangkan percubaan saya menghasilkan karya-hatta cerita pendek- tidak pernah menemui rentaknya. Gangguan-gangguan yang tercetus secara tidak sengaja juga sering membantutkan usaha ke arah itu.Saya mula berfikir, “aku mungkin hanya layak menjadi pembaca...” dan sesekali juga terlintas di minda “setiap curahan idea itu datangnya dari Dia...."
Realisme-magis itu juga datangya dari Dia..

1 comment:

Wan Azrul said...

salam..
kamu tetap mcm dulu dulu juga...tapi kini berada di medan yg kamu angan angan kan...

abang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...