February 13, 2013

Awek Cun Melaka River Cruise

“Saya mahu lima tiket. Empat dewasa, satu kanak-kanak.”
Gua senyum pada awek cun penjual tiket Melaka River Cruise. Langit sedikit gelap pada petang sambutan Tahun Baru Cina. Wajah Bandaraya Melaka seakan muram walau jejeran kenderaan seakan air Sungai Melaka yang tidak pernah berhenti mengalir.


“RM55.00”awek cun hulurkan gua tiket dan gua hulurkan wang.

Sah. Malam nanti gua boleh santai atas bot sambil tengok panorama Sungai Melaka.
Gua sudah rancang akan letak kamera DSLR atas tripod, memudahkan gua merakam gambar nanti. Pasti juga, gua akan terus melompat ke dalam perut bot untuk memburu tempat paling hadapan.

“Kalau saya naik malam nanti pun bolehkan?”
Gua aju soalan pada awek cun tadi. Dia mengerling dan gua seakan sedang berdepan dengan Eva Mendes. Degup jantung gua kencang. Gua tidak mahu percaya yang dia adalah Eva Mendes, mujurlah gua teringatkan isteri gua yang sedang melayan Rafi’e, jauh sedikit dari kaunter tiket.

Syaamil berdiri sebelah gua. Gua yakin, awek cun penjual tiket tidak nampak Syaamil. Terlindung di balik kaunter yang tinggi. Gua juga amat yakin, kuota gua untuk empat orang isteri masih lagi terbuka luas.

“Boleh. Tapi wang tak dikembalikan kalau bot tak boleh jalan sebab hujan.” Awek cun beri sedikit penerangan. Kuota untuk berkahwin empat juga sudah hanyut.

Gua cuma sengih. ”Habis tu, katalah saya beli tiket kemudian terus beratur untuk naik bot. Tetiba hujan lebat dan bot tidak boleh jalan. Wang saya akan dikembalikan ke?” Gua gunakan tone suara Saiful Nizam Ismail; pembaca berita Buletin Utama.

“Tak.” Pendek sahaja jawapan dari awek cun.

“Kenapa? Bukan ke saya baru lepas beli kemudian terus beratur. Salah saya ke kalau semasa beratur hujan turun? Macam tu untung le pihak cik. Doakan le hujan sentiasa turun dan bot tidak dapat jalan. Untung atas angin le macam tu. Memang kapitalis karipap angin le!”

Gua sudah nampak awek yang cun tadi seakan hantu Kak Limah dan gua rasa Hannibal Lecter sudah masuk dalam tubuh gua.
Awek cun diam.
Dan Hannibal Lecter sudah mahu bertukar menjadi Hulk.

“Abah, Syaamil senak perut ni nak berak.”
Anak gua jadi penyelamat sebelum gua sempat bertukar menjadi Hulk.
Eva Mendes juga sudah tenggelam seperti tenggelamnya kapal Flor De La Mar pada November 1511.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...