April 12, 2011

Kronisme Kawanan Semut


"Jang, nape Andu tersengih-sengih tu?" Tanya Ti kepada Jang yang sedang tersengguk-sengguk mengangkat sebutir gula yang bersepah di atas lantai rumah agam keluarga Atan Kaya. Gula tadi akan di angkut perlahan-lahan, meniti tebing birai tingkat dan bersambung dengan almari yang menempatkan pinggan cantik untuk hidangan makan malam keluarga Atan Kaya.
Dia hairan, dalam keadaan sarang mereka yang sedang kekurangan makanan, Andu masih boleh tersengih-sengih.
"Oooo....Andu dah naik jadi Kolonel le Ti. Kau tak tau ke?" Jawab Jang lalu meletakkan gula yang di angkatnya tadi, sesungutnya melilau kiri kanan mengesan kalau-kalau masih ada lagi sisa makanan yang terjatuh ke lantai.
"Patut le dia tak ikut kita cari makanan hari ni, aku ingat dia kurang sihat." Sesungut Ti terangkat tinggi, kepala mendongak-dongak, bontotnya tercongek naik.
Dua ekor semut itu berhenti seketika di tebing birai tingkap, melepaskan lelah setelah mengangkat hampir 10 butir gula dari atas lantai rumah agam di pinggir bukit itu. Jarak di antara sarang yang menempatkan Maharaja dan kawasan dapur rumah agam itu cuma berjarak 15 meter tetapi cukup jauh bagi kumpulan semut hitam itu.
Kode yang baru sahaja bekerja sebagai tentera yang bertugas mengangkut makanan melintasi Jang dan Ti yang sedang leka berehat.
"Oiii...kerja la oi, nanti kalau Andu nampak habis korang kena maki!" Jerit Kode.
"Kode, kau berhenti le kejap, dari tadi aku nampak kau bersungguh-sungguh mengangkat gula. Dah berapa banyak yang kau angkut?" Soal Ti.
"Baru 12 butir." Jawab Kode ringkas. Dia menghampiri Ti dan Jang. Lalu di letaknya gula yang sedang di angkut bersebelah gula Jang. "Bukan aku nak tunjuk rajin, tapi aku bosan kerja angkut-angkut ni. Semalam Maharaja ada bercakap dengan aku, katanya kalau aku rajin bekerja dia akan naikkan aku pangkat sama macam Andu dan Por" terang Kode panjang lebar pada Ti dan Jang.
"Ha! Por dah naik pangkat ke Kode?" Soal Ti dengan nada yang sedikit terkejut. Kepala di dongak lagi, ekornya terkodek-kodek.
" Bukan ke Por tu baru kerja, lagi pun aku tengok sebelum ni kerja dia cuma memperkemaskan susunan gula dan makanan di dalam gudang saja, sesekali ada juga aku terserempak dia mengadap Maharaja membawa makanan yang baru kita jumpa." Sambung Ti lagi.
"Yelah Ti, betul tu." Jang yang diam sejak tadi mula bersuara. " Macam mana dia mudah sangat naik pangkat? Yang peliknya, Andu tu dah lama kerja, baru minggu ni dia naik pangkat. Por tu baru lagi kerja, kalau tak silap aku baru 5 minggu tapi sekarang dah jadi Jeneral sama macam Andu", sambung Jang.
"Kau ingat tak Tep?" Soal Ti pada Jang yang sedang menguis-nguis sisa makanan yang melekat di kakinya.
" Tep? Mesti le aku ingat. Dulu dia kan kerja sekali dengan kita. Dia diam, tak cakap banyak. Kerja rajin, tak kira waktu. Sayangnya, sampai dia mati kena api rokok masih lagi jadi tentera mengangkut. Kenapa dengan dia Ti?" Jang memandang Ti dan mengharap sahabatnya itu memberi jawapan.
" Ini cerita antara kita saja tau," Ti memerhati sekeliling dengan mengangkat sesungutnya tinggi.
"Menurut cerita Sin-yang bekerja dalam sarang-, Tep tak naik pangkat sebab dia asalnya dari kawanan daerah lain. Memang susah le dia nak naik pangkat. Maharaja ni ada sikap kronisme, sama macam manusia-manusia yang main politik tu. Kalau korang bukan dari kawanan daerah ni, sampai korang mampus pun belum tentu naik pangkat, kerja le rajin macam mana pun".
"OOoooooooooo..." Jang dan Kode terangkat-angkat ekor.
"Aku pun bukanlah nak cakap aku rajin tapi aku dan Andu sama-sama kerja, maksud aku kami lahir pada hari yang sama dan bekerja pada hari yang sama. Bezanya, semasa proses penetasan,benih Andu di bahagian atas sarang berdekatan dengan kamar Maharaja." Ti bersungguh-sungguh bercerita kepada dua orang sahabatnya itu. Dia mahu Kode sedar yang cakap-cakap Maharaja itu hanya sebagai pembakar semangat untuk Kode kuat bekerja, untungnya cuma Maharaja dan sekutunya sahaja. Sebagai tentera pengangkut, risiko di pijak manusia amatlah tinggi, atau kadang-kadang boleh juga mati termakan sisa makanan yang sengaja di letakkan racun oleh manusia.
"Maksud kau, kalau nak naik pangkat mesti ada kena mengena dengan Maharaja lah yer, begitu?" Soal Kode.
"Itu le maksud aku Kode. Nak lebih mudah, kau mesti datang dari sarang yang sama dengan sarang Maharaja, lagi cepat kau naik pangkat. Silap-silap, tanpa jadi Kolonel kau boleh terus lompat jadi Jeneral".Terang Ti lagi.
"Tapi kalau kau bukan dari sarang yang sama, kau kena pandai pilih makanan untuk Maharaja, apa saja dia minta kau cepat-cepat cari, kalau tak ada juga kau curi je dari sesiapa, bagi pada Maharaja, aku rasa dalam 4 minggu kau pun boleh jadi Jeneral". Terang Jang pula kepada Kode.
"Susah le macam tu, tapi kenapa aku tengok kumpulan semut merah di sarang La Obe tu semuanya ada peluang naik pangkat. Maharajanya nampak garang, tapi tentera pengangkutnya selalu sahaja bersiul girang". Kode mula bersuara setelah mendengar penerangan dari kedua-dua sahabatnya tadi.
"Sarang La Obe tu lain Kode, Maharajanya menilai tentera-tentera dari cara bekerja. Kalau rajin dan jujur, cepat naik pangkat. Jadi semua tentera kena rajin. Bila semua tentera rajin, maka meriah dan makmurlah sarang tu". Terang Jang. Di dalam kawanan semut hitam, Jang antara tentera yang paling lama bekerja dan antara semut yang paling tua. Dia sudah mahir selok belok urusan Maharaja.
"Memang susah kalau kau bukan kroni Maharaja". Ti mula mengangkat kembali gulanya. Dia terkodek-kodek berjalan membawa bekalan makanan untuk Maharaja, di ikuti Jang yang sudah mula meninggalkan Kode.
" Alamatnya, sampai mampus le aku kena angkut makanan.." Kode berpusing, menghadap tebing birai tingkap. Setapak lagi ke depan, dia akan terus terjunam ke bawah, melalui langsir yang sengaja di buka membawa bersama harapan untuk naik pangkat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...