December 15, 2014

Selamat Berbahagia

Certot 1 :
DIAM

"Berhenti dari berkata-kata, diam itu lebih baik."
Entah.
Saya tidak pasti siapa yang mengeluarkan ungkapan ini dan saya rasa tindakan berdiam diri adalah senjata paling jahanam yang pernah wujud di bumi Tuhan.
Memang jahanam!
Dalam keadaan marah, ya itu pilihan paling tepat untuk berdiam diri. Tetapi kalau cuma kerana datang bulan pun berdiam diri, memang jahanam betul lah perangai begitu.
Telefon tidak jawab, mesej lagi lah tidak berbalas. Selang sehari dua, kembali bersembang.
"Sorry lah you, mood I kurang baik that why I diam je."
Nampak?
Ada tidak dia fikirkan apa perasaan lelaki itu?
Sedangkan dalam keadaan begitu, macam-macam persoalan mula tumbuh. Matikah dia, hidupkah dia, kena culik kah, kena rogol beramai-ramaikah?
Soalan kecurigaan paling hebat ; dia curang dan tidur di hotel dengan lelaki lain kemudian kena tangkap dengan jabatan agama.
Ehh...
Jangan berburuk sangka lah kawan!Puii lah.
"Mahunya tidak buruk sangka jika kau diam kemudian mahu aku fikirkan yang enak-enak tentang kau."Certot 2 :

BOSAN
Aku bosan.
Bila aku rasa bosan macam-macam benda yang aku fikirkan. Satunya, yang ini lah, perihal bosan ini lah.
Kadang-kadang bila aku rasa bosan, aku merasakan dunia ini seperti mahu menghempap aku hidup-hidup. Ada baiknya seseorang terus tembak aku. Itu aku rasalah, bila bosan, bila aku rasa amat sunyi.

Dan mereka yang  berada di sekeliling aku tidak akan pedulikan aku bila aku bosan sebab aku jarang ceritakan masalah kebosanan aku. Takut juga jika nanti kebosanan ini bertukar menjadi penyakit-murung-tetapi bagus juga. Tuhan selalunya ampunkan manusia yang sebegini, murung dan gila.
Dalam keadaan murung dan gila, sekiranya aku serbu majlis pernikahan sesiapa pun-tanpa jemputan-kemudian maki hamun pasangan pengantin atau londehkan seluar depan tetamu, aku tidak akan dipenjarakan. Biar pasangan tersebut malu. Kemudian jerit kuat-kuat yang aku pernah ada hubungan istimewa dengan pengantin wanita. Macam mana?
Paling-paling pun, pengantin lelaki bangun dan terajang aku. Aku tidak kisah, sebab aku boleh dakwa dia serang aku, lelaki gila.
Paling hebat dan kejam, dia cabut keris dan tikam aku. Aku mati. Tetapi fobianya tetamu dan malunya pasangan pengantin sampai ke akhir hayat, Jumpa di Mahsyar nanti aku minta maaf lah.
Hukuman paling hebat, sumbat masuk dalam Hospital Bahagia Tanjung Rambutan.
Kalau doktor kata aku sihat, sudah boleh keluar. Kemudian aku boleh melalut-lalut tulis novel. Garaplah kisah apa-apa pun. Tambah sikit unsur-unsur cinta. Selalunya buku cinta tiga segi amat laris. Judul haram sampah sotong-sotong pun boleh laku, inikan pula cerita cinta tiga segi mengalahkan agungnya Muntaz Mahal.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...