April 08, 2008

Anuar Zain...Lu Bikin Gua Panaaasss!
Saya terpanggil untuk menulis kerana melihat industri hiburan sudah tenat dengan masalah sosial golongan artis yang kian menjadi barah.Petikan daripada akhbar Kosmo bertarikh 28 Mac 2008 dengan jelas menyatakan kesanggupan Anuar Zain untuk di cium peminatnya.
Anuar dengan jujurnya memberitahu, peluang itu terbuka kepada semua peminatnya termasuklah daripada kalangan wanita."Mereka boleh lakukan apa yang disukai. Tidak kira bercium atau duduk diatas paha," kata Anuar dengan perasaan teruja. 

"Ciuman hanya terbatas di pipi sahaja".
Jika benar begini,persoalan yang harus kita utarakan sekarang adakah layak seorang artis di gelar sebagai "public figure"? Jika gambar-gambar di atas pula dijadikan sandaran pada hujah,sudah tentu ianya menelanjangi sikap dan budaya Melayu itu sendiri.
Berpelukan, berciuman dan bersentuhan dengan bukan Muhrim walau dengan apa alasan sekalipun tetap HARAM di sisi agama Islam dan yang lebih memudaratkan bila perkara-perkara sebegini dilakukan di khalayak, disertai pula artis yang di kenali ramai(Anuar Zin).Yang lebih menghairankan, sudah hilangkah maruah dan harga diri makcik yang memeluk pinggang Anuar Zin dan di manakah harga diri wanita yang beriya-iya mencium pipi AnuarZin. Jika peminat setia sekalipun, landasan dan hukum agama perlu di jadikan panduan.

Dalam berhibur,biar beradap. Sebagai artis, sejauh mungkin perkara begini wajib dielakkan kerana pengaruh artis itu sendiri sudah cukup besar kepada masyarakat.Artis menjadi idola, menjadi ikutan dan kegilaan remaja.Bagi remaja yang terlihat gambar-gambar yang sebegini, yang menghalalkan ciuman dan pelukan sudah tentu bagi pemikiran cetek, mereka akan melihatnya sebagai satu trend, satu gaya hidup artis dan golongan mainstream glamour dan kesannya nanti akan ada segolongan remaja yang akan terikut-ikut dengan trend dan corak kehidupan yang dipaparkan artis.

Kita sudah terdedah dengan budaya artis yang melampau, gagal mengawal diri sebagai penghibur dan ikon masyarakat. Sebagai ikon masyarakat,artis wajib menyuntik elemen yang lebih positif, yang boleh mendatangkan kebaikan kepada masyarakat itu sendiri, menjadi penggerak untuk membasmi masalah sosial yang semakin parah. Saya bukan menentang kemodenan dan dunia hiburan, tetapi saya membantah sekiranya artis yang berbangsa Melayu dan Islam seakan sudah lupa dengan batasan agama dan budaya.
Meluat,jijik dan memalukan.

Sebagai memikul tanggungjawab,kementerian yang menentukan hala tuju hiburan dan informasi untuk rakyat,Kementerian Penerangan wajib menangani isu-isu sumbang yang sebegini,yang menghakis kepercayaan rakyat pada laungan ISLAM HADHARI! Islam Hadhari bukan hanya pada prinsip,tapi mesti melalui pendekatan yang sempurna dengan melakukan pencegahan anasir yang mencemar nama Islam. Meminjam kata-kata Ustaz Akhil Hyy "Islam bukan hanya hadhari,tapi islam mesti hari-hari".

Di luar sana,saya juga percaya jutaan manusia akan bercakap perkara yang sama menjurus kepada masalah sosial, tetapi berapa keratkah yang sedar bahawa artis juga menjadi agen untuk keruntuhan moral? Tidak di nafikan,ada segelintir artis yang membawa teladan baik untuk dicontohi oleh masyarakat, tetapi pendedahanyang sebegini jarang di ambil pusing masyarakat, mungkin juga kerana kurangnya pendedahan dari media. Jika Kementerian Penerangan boleh menghukum Faizal Tahir kerana membuka baju ketika persembahannya, apa pula tindakan kementerian terhadap Anuar Zin yang "merelakan" beliau di cium peminat dan kepada artis wanita yang sering tidak cukup kain bila berpakaian?
Kita cuba menyekat anasir hiburan luar yang liar dengan mengetatkan peraturan berpakaian dan tatalaku artis dari luar negara yang ingin mengadakan persembahan di Malaysia tetapi kita gagal mendidik artis tempatan tentang hal-hal berkaitan halal haram agama dan susur galur budaya. Sudahnya nanti, kita umpamaketam yang mengajar anak berjalan lurus.....


Artikel ini turut mendapat ulasan di mStar pada 29-Apr-2008

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...