January 14, 2009

"Mood" Membaca


Beberapa buah buku yang terbiar berselerak di atas meja bacaan saya sudah hampir berdebu.Isteri pula sudah beberapa kali menasihatkan agar menambah rak buku,untuk menempatkan buku-buku yang terkapok di dalam kotak kertas."Semak sangat",katanya.Saya hanya berdiam diri setiap kali gesaan itu datang.Syaamil juga sudah beberapa kali mencapai buku-buku yang berada di atas meja tersebut dan setiap kali itu juga isteri akan memarahinya. Saya? Buat-buat tidak nampak.
"Beli buku, tapi malas nak baca",sambungnya lagi.
"Ahhh...takdak mood nak baca".Itu jawapan yang selalu saya berikan.
Saya sekarang jarang sekali menekuni buku-buku.Banyak tugasan lain yang perlu di bereskan.Cuma sesekali bila cuti hujung minggu atau malam yang panjang(bosan), saya akan kembali menekuni buku-buku yang berbaki untuk di baca.Hampir sebulan,ya….hampir sebulan saya tidak membeli buku baru.Penghujung November saya mendapatkan dua buah buku.Satunya, Dalam Ribuan Mimpi Gelisah-Memoir Said Zahari yang baru selesai beberapa hari lepas dan sebuah lagi Obama-From Promise to Power dan masih tidak terusik.Hanya sempat menguak muka depan, membaca beberapa halaman dan kembali di tinggalkan.Perancangannya, hujung Januari akan di baca, setelah Obama benar-benar melangkah ke Rumah Putih.

Rutin sekarang sedikit berubah.Kembali dari kerja dan seperti selalu ke masjid berdekatan rumah.Pulang dari masjid, mata terpaku pada Buletin Utama, selepas itu menyelak surat khabar harian.Selalunya juga, surat khabar tadi akan di tinggalkan di meja makan.Kelapangan, menulis beberapa perkara di dalam diari dan masa yang sedikit santai , saya akan berbicara dengan Syaamil yang masih tidak di fahami butir percakapannya.Jika mahu di katakan keletihan bekerja, mungkin juga tidak kerana sesudah Syaamil terlelap(selalunya dia akan tertidur di ruang tamu), saya akan membuka laman internet,mencari-cari entah apa.Kadang-kadang yang lainnya, saya hanya meneliti beberapa tulisan pada blog yang saya ikuti.Perkara ini akan berlanjutan sehingga jam 12 malam dan ada ketikanya terlajak sehingga ke dinihari.

Kesungguhan untuk membaca itu sentiasa ada, tetapi kerana beberapa tugasan kerja yang sedikit menekan , mood saya untuk membaca mudah hilang.
Hidup ini akan begini :-
1) Bersemangat
2) Malas
Sekarang saya mula malas -hilang mood kata kebanyakkan orang- juga kata saya.
Dan kemalasan tadi akan beransur hilang bila semangat itu muncul semula pada sesuatu keadaan yang tak tersangka.
Keadaan begini juga sudah selalu saya rasai.Tiba-tiba, perasaan malas itu datang mendadak dan tidak mampu di empang lagi,lantas menguasai diri.Pada suatu masa yang lainnya pula, tanpa di sangka, nafsu untuk membaca itu muncul secara tiba-tiba dan jiwa pun mulalah meminta mencari sesuatu untuk di baca.Pernah sekali, saya menghabiskan waktu bekerja di pejabat hanya dengan membaca sebuah buku yang sentiasa berada di dalam beg sandang, tanpa menyudahkan apa-apa tugasan yang sepatutnya
Pernah juga seorang rakan mencadangkan saya memulakan hobi memancing dan dengan mentahnya, saya menolak cadangan tersebut.Saya bukannya seorang penyabar dan merasakan juga memancing bukan dunia saya.Pada saya, dunia saya dekat dengan buku dan muzik.Ya…dunia saya.Dan saya masih percaya, pembacaan adalah pengembaraan yang panjang.Cumanya,mood saya untuk membaca mempunyai pasang surut yang tak menentu.
Untuk tahun 2009, saya memasang angan-angan untuk mengembara ke negara Timur Tengah,melalui buku.Mahu juga dapatkan sebuah Kitab "Majmu' Rasa'il Hasan al-Banna" yang menjelaskan dasar pemikiran dan idea-idea bernas As-Syahid Hasan al-Banna dalam menunjangi pertubuhan Ikhwanul Muslimin di Mesir sehingga terkesan di sebelah sini,terutamanya Malaysia.
Insyaallah akan di usahakan kemudian….jika masih ada “mood”.

2 comments:

GEM Community said...

FORUM Pertanian & Industri Asas Tani Malaysia (GEM Community) - www.gem.socialgo.com

DIREKTORI Pertanian & Industri Asas Tani Malaysia - www.pertanianmalaysia.blogspot.com

Global Excellent Marketing Sdn Bhd(GEM), Perunding, Pembangunan & Pengurusan Industri Sarang Burung Layang-Layang (Walet/Walit), Pakarekabentuk Rumah Burung Layang-Layang (Walet/Walit) - www.gem.tl.my

Anonymous said...

Nama Shahrulrock, tapi tak nampak Rock pun.
Aku ingatkan,blog ni citer pasal Rock ler,rupanya dia citer pasal sastera2.
Aku bukan nak mengata ko ler.Bila aku tengok profiles,baru le taw yg ko ni memang RoCK.band yg ko suka tu, aku pun tak mampu layan.Bingit giler siot.Mayhem tu Black Metal kan?Fuyooooo....LU MEMANG ROCK LER BRO!
Waaa...siap ada gitar Les Paul mcm Joe Wings.Dulu ko main band ke?
*Epit,Shah Alam*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...