June 21, 2011

Jinak-Jinak Merpati 2

Merpati putih itu hinggap di atas ranting pohon jambu berdekatan surau. Dia menenggek di ranting paling hujung yang sudah banyak hilang daunnya.
Beberapa ekor semut hitam menjalar- meniti ranting-menuju ke arah merpati putih.
Dia tidak hiraukan semut-semut hitam yang sudah berduyun mengatur gerak mendekatinya. Beberapa ekor sudah semakin hampir.
Di henjutnya sedikit ranting itu dengan menggerak-gerakkan kakinya,ranting beralun dan semut-semut hitam yang cuba mendekatinya tadi segera berundur, sudah ada yang terjatuh ke tanah. Dia bukannya kejam, cuma dia mahukan sedikit selesa di ranting yang di singgahi seketika itu.Dia tidak perlukan teman, apatah lagi semut hitam.
Kuku kakinya yang tajam itu mencengkam ranting jambu tempat dia menenggek. Di panjangkan leher, meneliti susunan rumah-rumah berdekatan surau itu-sunyi-semua penghuni mungkin sedang sibuk di luar mencari nafkah untuk anak isteri. Yang tinggal dan jelas kelihatan, cuma susunan selipar di tangga surau. Suara anak-anak yang sedang mengalunkan kalimah syahdu jelas kedengaran. Dia terfana ketika beberapa ayat suci di tangkap sel-sel pendengaran.Dia khayal tetapi segera sedar yang dia cuma seekor merpati putih yang tiada bertuan.
Tubuhnya sedikit bergoyang ketika angin gila dari utara menyapa ganas, mengocak-ngocak bulu pelepahnya. Di cengkamnya kemas kuku pada ranting jambu itu. Langsung tidak tergoyah. Dia kukuh di situ biar di sambar angin gila dari utara itu lagi.
Beberapa helai daun kering teroleng-oleng, kekadang menjunam kemudian teroleng semula dan akhirnya jatuh diam di atas tanah berdekatan surau. Ada beberapa helai yang lainnya singgah di atas pelantar basikal yang di letakkan di bawah pohon jambu itu.
Dengan kecermatan yang maha tinggi, dia melepaskan kukunya dari ranting, kepak di kipas-kipas dan segera mengapungkan diri.Dia melayang tanpa tahu ke mana mahu di tuju. Dia akan sentiasa merindukan surau dan pohon jambu....
Dalam hati merpati putih itu terdetik "aku ingin suatu hari nanti kau sedar yang kebebasan akan berakhir dengan cinta dan segala isi rahmatNya...."
Dia cuma seekor merpati putih....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...