April 28, 2010

Zaid Ibrahim

Saya sudah lama tertarik dengan karektor Zaid Ibrahim, lelaki yang rambutnya sudah banyak putih dari hitam ini masih lagi berjiwa kampung walau sudah bergelar peguam hartawan. Di Kelantan,nama Zaid Ibrahim boleh di kategorikan popular bukan sahaja oleh golongan yang memakai sut kemas beserta tali leher jenama Dunhill, tetapi turut popular di kalangan rakyat marhaen, dari si penarik beca hinggalah kepada nelayan yang menjahit pukat. Zaid adalah pengasas Yayasan Orang Kurang Upaya(Yokuk) yang terletak di Padang Tembak, Pengkalan Chepa.
Setelah membaca buku Saya Pun Melayu tulisan beliau sendiri, saya mengkagumi dasar perjuangan dan pemikiran beliau. Di dalam buku tersebut, di jelaskan juga beberapa pendapat beliau yang jauh menyimpang dari parti UMNO yang di sertainya semenjak tahun 2000.Zaid juga mengupas pelbagai isu Melayu ; identiti, keistimewaan, dan politik yang sedang mengalami peralihan.
Semenjak Zaid di calonkan untuk PRK Hulu Selangor, keluar pula cerita Zaid Ibrahim di dalam versi yang lain. Kalau saya gali dari awal dan hebahkan dari awal(sebelum PRK Hulu Selangor), nanti orang ingat saya PRO BN. Jadi, saya pendamkan cerita ni sampai habis mengundi. Keputusan PRK Hulu Selangor sudah di umumkan dan seperti yang di ketahui semua makhluk yang pandai membaca dan tertera di kaca televisyen, Zaid tumbang di Hulu Selangor dengan majoriti 1725 undi sekaligus impian untuk menyaksikan Zaid bergandingan dengan Anwar Ibrahim di parlimen berkecai. Khabarnya, Zaid mengemukakan petisyen bantahan terhadap keputusan undian yang tidak memihak kepadanya dan PKR. Rakyat yang biasa-biasa seperti saya mungkin tidak ambil pusing, itu hak Zaid.Dia arif dari segi undang-undang.Dia tahu mana cacat celanya proses pilihanraya.Mungkin ada hantu yang tolong memangkah undi untuk BN,mungkin-cuma mungkin-siapa tahu?
Semasa proses berkempen, media arus perdana menyerang peribadi Zaid,kiri kanan sampai tidak sempat nak tepis,pencak silat beragam irama pun belum tentu mampu menahan asakan gila yang begini ganas rupanya.Kesian Zaid, tapi kata Datuk Seri Abdul Hadi Awang, "Zaid Ibrahim sekarang sudah berubah semenjak pulang dari Mekah"(boleh baca di sini) dan kita pun terima dengan hati yang terbuka. Tapi, kena juga ingat yang Tun Dr. Mahathir yang di gelar Mahazalim itupun mungkin dah bertaubat,tapi kenapa masih ada segelintir makhluk yang bijak susah nak terima? Tak baik berburuk sangka, kan?

Mujurlah Malaysia sebuah negara demokrasi dan sebuah negara yang cukup kaya dengan prinsip "wang kasi, projek kasi" walau kadang-kadang di renung dan di tonggengkan secara 360 darjah nampak juga kebaikannya.Di bandingkan dengan Indonesia dan Myanmar, rasuah di Malaysia boleh lagi di sifatkan rendah.Tapi janganlah pula bandingkan dengan kedua-dua negara tersebut secara membuta tuli kerana kedua-duanya adalah negara yang mengamalkan dasar pemerintahan tentera pada mula negara di asaskan.Tentera di latih untuk mempertahankan negara,bukan untuk menyelongkar definasi demokrasi dan menerajui sebuah kerajaan dengan pelbagai putar belit politik.Kebanyakkan negara yang kurang politiking, selalunya mengalami masalah rasuah yang berkurangan.Singapura dan Jepun adalah contoh terbaik untuk menyokong pendapat saya.Silalah ke kedai buku, cari dan baca sejarah Lee Kuan Yew di Singapura dan sejarah Samurai di Jepun.  
Untuk menzahirkan acara demokrasi itu, kita bebas bercakap, bebas menulis dan bebas berfikir cuma belum bebas untuk berjalan telanjang di tengah pekan.Demonstrasi jalanan juga bebas di anjurkan hingga pakcik makcik yang meniaga di kaki lima lari lintang pukang akibat amukan gas pemedih mata dan DBKL yang merungut sakan kerana terpaksa menggantikan papan tanda.Itu bebaslah, bebas cara kita walau peniaga-peniaga India,Cina dan Melayu memaki hamun sumpah seranah kerana menanggung kerugian bahana demonstrasi jalanan. Sudah tentu, dalam kekacauan yang begini sifatnya, mereka yang tidak berdosa akan menolak Stockholm Syndrome(tekanan perasaan yang membuatkan mangsa bersimpati dengan pemangsanya).Peniaga mana yang akan bersimpati jika perniagaan yang mencatat keuntungan ribuan ringgit habis lingkup dek amukan peserta demonstrasi. Ahhh...demokrasi dan kebebasan itu ada hadnya, kan? Zaid Ibrahim tentu lebih faham apa itu demokrasi kerana dia seorang peguam yang bijak.    
Dengan berpandukan pada prinsip bercakap, menulis dan berfikiran bebas, saya pun menulis dengan cara bebas tanpa ada apa-apa sekatan, tanpa ada apa-apa hasutan dan tanpa adrenalin di jamu dengan dadah terlarang cuma otak saya ini perlu di ransangkan dengan secawan kopi pekat dan sebungkus Mild Seven "ori" kotak 20 batang.
Setelah puas menggoogle dan mengyahoo, saya rasakan maklumat berkaitan tuntutan Kumpulan Artikel 11 yang saya copy paste di bawah ini antara yang menarik untuk di kongsi atau boleh juga terus ke laman blog Zul Kulim untuk lebih mendekatkan diri dengan Zaid Ibrahim atau bagi mereka yang rapat dengan blogger Syed Azidi a.k.a Kickdefella, boleh terus ke sini.

KUMPULAN ARTIKEL 11
Pada 14 Mei 2006 umat Islam dan beberapa NGOs Islam di Malaysia telah mengadakan demonstrasi di Pulau Pinang untuk menentang forum yang dianjurkan oleh Kumpulan Artikel 11. Antara agenda forum tersebut ialah untuk menuntut kebebasan murtad di bawah Artikel 11 Perlembagaan Kumpulan Artikel 11 telah menuntut isu kebebasan murtad melalui Artikel 11 berikutan keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi Syariah dalam  kes Allahyarham Mohamed Abdullah @Moorthy , S. Shamala dan Nyonya Tahir" . Sehubungan dengan isu ini, Kumpulan Artikel 11 telah juga cuba untuk mencabar undang-undang syariah dengan meminta bidang kuasa Mahkamah Syariah yang termaktub di bawah Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan dipinda atau dihapuskan.   Mereka mahu Perkara 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan ini dipinda supaya Mahkamah Sivil dapat mengatasi Mahkamah Syariah berhubung dengan perkara-perkara yang melibatkan umat Islam. Jika Perkara 121(1A) dipinda, maka Mahkamah Sivil dapat menundukkan bidang kuasa Mahkamah Syariah dan dengan demikian apa-apa tuntutan dan aduan yang terkandung di dalam Memorandum Suruhanjaya Antara Agama adalah terletak di bawah bidang kuasa Mahkamah Sivil. Antara tuntutan yang terdapat dalam Memorandum tersebut adalah seperti berikut:-  
1. Orang Islam hendaklah diberi hak murtad tanpa permohonan ke Mahkamah Syariah.  
2. Sesorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi Islam. 
 3. Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.  
4. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam.

Tindakan Kumpulan Artikel 11 sekaligus mempertikai syariat Islam di mana setiap umat Islam dilarang sama sekali meninggalkan agamanya. Bidang kuasa Mahkamah Syariah di Perkara 121(1) Perlembagaan mesti dikekalkan kerana Islam adalah satu-satunya agama di dunia yang memiliki peraturan yang tersendiri dan sempurna sehingga kepada hal-hal peribadi umatnya. Justeru itu umat Islam perlulah mengambil berat atas matlamat dan objektif utama Kumpulan ini dengan tujuan untuk mencampurtangan  dalam urusan orang Islam dan seterusnya mengenepikan hak orang Islam yang terlindung di bawah Perlembagaan  Malaysia.  

* Zaid Ibrahim adalah antara anggota yang bertanggungjawab menuntut dan merumuskan tuntutan ini*

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...