January 04, 2011

Aku Pun Mahu Bahagia (4)


"Azim, mana awak pergi? Saya call pun tak jawab, sms langsung tak reply. Jangan bagi alasan tertidur tak ingat nak bangun atau kredit habis."
Entah angin apa pagi itu, Razis naik angin. Menggila, haru biru satu pejabat.
Seluruh ruang pejabat menjadi seperti suatu ancaman buat Razis, semua yang di lihatnya seperti musuh yang mahu di terajang dan di bakar.
"Nisah, mana carta organisasi yang saya minta awak siapkan semalam? Asyik tot tet,tot tet sms. Saya nak carta tu sekarang, faham! Sekarang!"
Nisah yang sentiasa berkepit dengan telefon bimbit cuma mampu menikus. Razis naik angin.
Razis cuba bertenang dan berdiri betul-betul menghadap tingkap. Dia menerbangkan jauh lamunannya......
“Sayang masih fikirkan tentang apa yang abang cakapkan semalam?” soal Razis.
Minah Saerah hanya diam.Matanya yang sedikit buntang tetapi bersinar itu pantas melirik. Tetapi tentulah tidak ada kata-kata yang menggambarkan lirikannya dan Razis bersetuju dengan seorang penyair yang mengatakan, bahawa kata-kata yang terbaik itu adalah kata-kata yang tidak diucapkan. Lalu Razis membalas lirikannya dengan satu pandangan yang redup untuk kesekian kalinya, sebelum tenggelam dalam temaram kabus dan deruan angin.
“Entah, ayang tak pernah kesah,” kata Minah Saerah.
Razis hanya memerhatikan wajah dan bibirnya yang lembut, selembut angin yang bertiup di sekeliling dan seperti kabus yang mulai turun dan sungguh tenang seperti asap putih kelabu yang beralun di permukaan pagi yang indah. Tidak ada sebarang tanda yang menggusarkan atau sesuatu yang buruk akan berlaku dengan imbangan alam yang temaram seperti ini. 
“Ayang perlu pentingkan diri sendiri sekarang”, kata Minah Saerah kemudian.
Razis tidak segera menjawab.Matanya pantas menyusuri susuk tubuh yang sedang berdiri di depannya.Akal pantas menafsir dan menyimpul peribadi tubuh itu.
”Dia cantik. Dia selalu menbangkitkan lamunan yang di sertai dengan harapan.”, kata-kata itu berguman dalam hati Razis.
Minah Saerah masih lagi berdiri di situ, sambil angin pantas menyambar lembut tubuhnya. dia semakin memikat dan memiliki daya tarikan yang aneh. Wajahnya yang sebersih dan seputih kabus itu selalu memberikan senyuman yang begitu polos.Bibirnya yang munggil kemerah-merahan selalu ramah dengan dengan riang tanpa tercalit sedikit pun kekeruhan walaupun terpaksa menanggung pedih di perlakukan oleh Halim Kalut. Kepayahan sering kali berlingkar dalam sejarah hidupnya yang baru menjangkau 26 tahun .
”Abang, ayang ni degil, kepala batu, kan? Ya, ayang ni memang tidak sebaik gadis lain, ayang tidak sepadan dengan abang." Kata Minah Saerah kemudian " abang pun tau, ayang dah ada Halim, tapi abang tetap juga nak ayang, apa istimewanya ayang?"
Razis hanya diam. Razis juga akui, Minah Saerah bukan seperti gadis lain yang pernah dia dampingi. Minah Saerah sering memberi dia rasa bahagia.
Sungguh, Razis langsung tidak menduga hatinya akan tertambat pada Minah Saerah walaupun dia sedar Minah Saerah sudah lama bersama Halim Kalut, lelaki perengus. Dia sering memikirkan, Minah Saerah tidak sepadan dengan Halim Kalut, tetapi apa daya Razis, dia hanya mampu melihat dan mendengar. Sesekali, Minah Saerah akan menceritakan tingkah laku Halim Kalut padanya. Dia sama sekali tidak akan cuba memisahkan Minah Saerah dengan Halim Kalut.Bukan dia takut dengan Halim Kalut tetapi dia lebih memikirkan apa nasib Minah Saerah jika tindak tanduknya membuatkan Minah Saerah meninggalkan Halim Kalut dalam keadaan tergesa-gesa. Tentu Halim Kalut akan mengamuk sakan dan mangsanya tentulah Minah Saerah.
"Dia banyak tolong ayang sewaktu ayang mula-mula sampai sini dulu.Dia selalu hulurkan bantuan sewaktu ayang susah.Ayang tak sanggup nak kecewakan hati dia" Luah Minah Saerah pada Razis.
"Ayang sayang dia?" Soal Razis.
"Entahlah abang, ayang sendiri tak pasti perasaan ayang."Jawab Minah Saerah sambil menyapa rambutnya yang di tiup angin pada suatu malam ketika mereka sama-sama menikmati makan malam.
"Ayang sayang abang?"Soal Razis lagi.
"Entah, kita kawan kan?" Minah Saerah membuang jauh pandangannya pada tiang-tiang lampu di seberang jalan.
Lamunan Razis terhenti dari menjalar jauh.Dia tersentak ketika ada orang memanggil namanya. 
"Boss nak jumpa kau". Tempik Yatim yang sedang berdiri di laluan menghala masuk ke pejabat Tuan Tan.
"Cakap pada boss, aku sibuk."Dan Razis terus hilang di sebalik pintu lif.
Dia pantas menekan butang lif ke tingkat 2,bahagian pengedaran.
Sebentar kemudian, pintu lif terbuka. Kadir tercegat depan pintu lif.
"Ke mana pula ni,pagi-pagi dah merayap", tegus Razis.
"Errr, saya nak pejabat encik, hantar borang overtime semalam."Jawab Kadir.
"Baru nak hantar, lembab!" Razis membentak.
"Maaf encik". Kadir tergesa-gesa masuk ke dalam lif. Pintu lif di tutup pantas.Hilang.
"Entah apa angin le pagi-pagi ni", rungut Kadir ketika di dalam lif.
 Razis membetulkan cermin mata dan melangkah masuk ke ruang yang menempatkan 8 buah meja. Salah satunya meja Minah Saerah. Razis cuma mengerling.Jelas, Minah Saerah tidak datang bekerja. Mejanya hanya kosong, cuma ada longgokan kertas di atas tray.In, penuh.
"Mana ayang hilang, abang rindu...."

Bersambung....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...