March 21, 2011

Inikan Mimpi......

Dua keping gambar itu di renungnya lagi tanpa pernah ada jemu. Kedua-duanya sudah lusuh dalam genggaman. Hanya itu saja yang dia ada. Yang lainnya, hanya kenangan yang dia simpan di benak. Tiada sesiapa yang tahu, hanya dia saja.
Dia cuba menimbus semua kenangan itu. Dia cuba menyembunyikan keluh resah yang bersarang di hati. Untuk beberapa ketika, dia tersenyum sendiri bila mengingati saat indah ketika bersama wajah di dalam gambar yang di genggamnya tadi. Dia akan terus tersenyum menampakkan giginya yang sudah mula kekuningan. Dia suka bila mengingati semua peristiwa yang indah-indah. Dia masih ingat, dengan kukuh di dalam benaknya segala yang manis-manis. Saat ketika dia menggenggam erat jemari sambil sebelah tangan membelai pipi lalu berkata dengan lunak manja, "abang sayang ayang...". Dia akan tersenyum lagi.
Tiba-tiba, dia mencampakkan gambar yang di genggamnya. "Aku benci kau, aku benci !!" 
Dia menjerit-jerit sambil memaki hamun gambar itu. Di hentak-hentaknya dengan tumit yang semakin merkah. Dia tidak lagi mempedulikan nasib jiran-jiran di bawah yang terasa di hantuk kepala mereka dengan dentuman tapak kakinya yang keras itu. Radangnya sudah memuncak.
Dia tunduk, memungut kembali gambar yang di pijaknya tadi, di rangkul dalam dakapan dengan penuh syahdu.Air matanya mengalir laju tanpa henti. Tersedu-sedu dia menangis. Dia duduk memegang lutut di sudut bilik sempit itu, bersandar pada pintu almari. Dinding yang di cat hijau itu sudah semakin suram suasananya.
Dalam sendu yang di sulami sayu dan bibir yang terketar-ketar, dia bersuara di dalam serak esak tangis, "abang sayang ayang..."
Hanya itu yang mampu di ulangnya. Dia kembali merenung dua keping gambar itu.
"Apa salah abang ?". Di renungnya gambar itu, lama.
"Inikan mimpi...." Dia menjawab sendiri.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...